Skip to main content

Johannes een van de twaalf kroongetuigen van het evangelie

Is Marcus dezelfde als de jongeman die naakt wegvluchtte in de nacht van verraad?

Vraag

Wat weten we over de leeftijd van Marcus? Wanneer hij de jongeman is van wie alleen Marcus vertelt dat hij naakt wegvluchtte in de nacht van het verraad, dan zouden we toch kunnen zeggen dat hij toen al een jaar of 16-17 was?Ik herinner me een preek die er van uitging dat de jongeling die vluchtte uit Getsemane met achterlating van zijn `linnen kleed’ (Marcus 14,51.52) Marcus zelf was. Wat is uw mening?

ANTWOORD

Vrij veel uitleggers stellen de vluchtende jongeman in de nacht van de overlevering gelijk met Marcus. Die gelijkstelling kun je moeilijk bestrijden, maar nog moeilijker bewijzen.

Zelf vind ik die gelijkstelling niet zo aannemelijk. 1 . Omdat Marcus (volgens Papias) niet zelf in het gezelschap van Jezus rondtrok door Palestina. 2. Omdat de Heiland de maaltijd vierde met alleen de twaalf leerlingen, terwijl niemand van de verblijfplaats op de hoogte was (ook de leerlingen niet): de vluchtende moet dan wel één van de elf zijn geweest. 3. Het is niet zo aannemelijk dat buitenstaanders op het gerucht afkwamen (een arrestatieteam kun je beter niet in de armen lopen en niemand kon vanuit zijn huis weten dat het Jezus was die werd `afgevoerd’).